Hatha yoga is de meest beoefende vorm van yoga in het westen en bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te krijgen over de geest en het lichaam middels houdingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). De term hatha bestaat uit ha (zon) en tha (maan) en representeert het evenwicht tussen tegengestelden. In de beoefening komt dit tot uiting in de in- uitademing, aan- en ontspannen van de spieren, bewegen en stil houden van het lichaam.

Hoewel Hatha yoga over het algemeen meer gebruik maakt van niet bewegende (statische) asana’s worden er ook wel series gebruikt, waaronder de zonnegroet. In de hatha yoga ligt de nadruk op lichaamsbewustzijn en verbinding door de adem, kracht, en soeplesse, De hatha yoga heeft een meditatief karakter waardoor je een diep lichaamsbewustzijn leert ontwikkelen wat een weerslag heeft op het omgaan met stress en spanningen. Naast spierkracht heeft een gebalanceerde hatha yogales gunstige effecten op de klieren, organen, de afvoer van afvalstoffen en het zenuwstelsel.

Hatha yoga vindt zijn oorsprong in India, zonder duidelijke grondlegger. Omdat Patanjali in dezelfde tijd de Yoga Sutra’s schreef wordt hij als grondlegger gezien.